Mites sobre la fotoprotecció

Fem un joc d’endevinalles? Llegeix el mite sobre la fotoprotecció i comprova si és fals o veritat al final de l’article.

enfermera a domicilio infermera domicili

Comença la prova, per exemple: “Si el dia està ennuvolat, no et pots cremar” Diries que és fals o veritat?

MITE VERIFICACIÓ

(fals/veritat)Si el dia està ennuvolat no et pots cremar. L’exposició perllongada al sol és perillosa independentment de l’edat. Amb la crema solar es pot prendre el sol durant més estona. S’ha d’evitar l’exposició al sol entre les 12:00h i les 17:00h. Si no hi ha sensació de calor al sol, no hi ha risc de cremar-se. La radiació UV no només afecta a la pell, sinó també als ulls. La gent amb la pell clara i pel-roja són més sensibles a la radiació UV. El fet d’estar morè protegeix de patir cremades solars. Els efectes adversos de les cremades solars són acumulatius. El sol a l’hivern i la primavera no és perillós. És necessari protegir els nens especialment. Cal tenir en compte el reflex de la radiació UV a través de la sorra i l’aigua. És necessari exposar-se al sol per ajudar a sintetitzar la vitamina D. La radiació solar és més intensa quan el sol va alt, a l’estiu. Dins de l’aigua no hi ha perill de patir cremades. A més altitud és més fàcil cremar-se. La protecció contra el sol més econòmica i efectiva és l’ombra.

Conclusió:

És important fer un canvi d’hàbits respecte l’exposició el sol, el primer pas serà per encaminar-nos a una protecció activa contra la radiació UV i així aconseguir prevenir possibles futurs càncers de pell com el Melanoma.

Respostes:

MITE VERIFICACIÓ EXPLICACIÓ
Si el dia està ennuvolat, no et pots cremar Fals Encara que els núvols poden atenuar les radiacions solars, la radiació difusa és prou intensa com per cremar la pell.
L’exposició perllongada al sol és perillosa independentment de l’edat Veritat Durant tot el cicle vital, la pell  i el sistema immunològic, són sensibles a les radiacions solars.
Amb la crema solar, es pot prendre el sol durant més estona Fals Les cremes solars protegeixen, encara que la seva eficàcia davalla després d’aplicar-les. Cal no estar al sol més de l’indicat pel Factor de protecció solar (SPF).
S’ha d’evitar l’exposició al sol entre les 12:00h i les 17:00h Veritat En aquesta franja horària la intensitat solar i conseqüentment la radiació solar UV, és més alta.
Si no hi ha sensació de calor al sol, no hi ha risc de cremar-se Fals La sensació de calor ve donada per la radiació infraroja. La radiació UV és l’encarregada de produir la cremada independentment de sentir o no calor.
La radiació UV no només afecta a la pell, sinó també als ulls. Veritat La radiació UV, pot donar lloc a cataractes i fins i tot ceguera en  reflectir-se a la neu.
La gent amb la pell clara i pel-roja, són més sensibles a la radiació UV Veritat La població amb aquesta combinació de pell i cabell, són els més sensibles.
El fet d’estar morè, protegeix de patir cremades solars Fals L’estar morè, és una reacció de la pell a la radiació UV i només protegeix parcialment.
Els efectes adversos de les cremades solars, són acumulatius Veritat La capacitat de reparar les lesions produïdes per cremades solars, davallen durant el temps. La pell té memòria.

El sol a l’hivern i primavera, no és perillósFalsLa intensitat UV també depèn de la latitud, l’altitud i el reflex del sòl, com la neu.

És necessari protegir els nens especialmentVeritatTenen una pell molt més sensible que els adults i el risc de cremades és més granCal tenir en compte el reflex de la radiació UV a través de la sorra i l’aiguaVeritatÉs igual d’important la radiació solar directe que la reflectida a través del sòl i l’aigua.És necessari exposar-se al sol per ajudar a sintetitzar la vitamina DFalsAmb l’exposició al sol fent les activitats de la vida diària, ja n’hi ha prou, a no ser que es prescrigui de manera exclusiva. Llavors es prendran les mesures necessàries per evitar cremar-se i l’exposició serà molt curta.La radiació solar és més intensa quan el sol va alt, a l’estiuVeritatCal mirar les ombres, quan són curtes, indica que el sol va alt.Dins de l’aigua no hi ha perill de patir cremadesFalsSi que l’aigua atenua les radiacions, però cal tenir en compte que ens podem cremar nedant o fent snoorkelA més altitud, és més fàcil cremar-seVeritatA més alçada l’atenuació de la radiació UV és menor.La protecció contra el sol més econòmica i efectiva, és l’ombraVeritatL’ombra protegeix de la radiació solar directe, però de tota manera, cal protegir-se de la radiació difusa.

Si n’has encertat més de 14, ja pots anar ben tranquil, en cas contrari torna a llegir un altra cop cada mite i la seva explicació.

Foto de TheAlieness GiselaGiardino (Creative Commons)

 

 

 

Share Button