iSalut a casa, avui parlem amb: Núria Martrat, infermera d’atenció primària

iSalut a casa parla avui amb la Núria Martrat Duch, infermera d’atenció primària a Sant Adrià i experta en el programa d’ajuda a les persones que volen deixar de fumar.

enfermera a domicilio ayuda a domicilio

 • Tots sabem que el tabac és dolent per la salut, però quan deixa de fumar la gent?

El fumador es planteja la possibilitat de deixar de fumar bàsicament quan reconeix i assumeix que el tabac té conseqüències negatives per a la seva salut. Són els fumadors que es troben en  la Fase de Plantejament o de  Contemplació. En aquesta fase no només volen evitar riscos per la seva salut si no que també volen  aconseguir beneficis de la deshabituació. Un 35% dels fumadors estan en aquesta etapa.

 • Quin és el motiu pel qual la gent decideix deixar de fumar?

Un dels principals motius seria la salut i en conseqüència  aconseguir una millor qualitat de vida.  Altres i no menys importants,  són:  per millorar l´aspecte personal, per  ser un exemple positiu pels seus fills o entorn proper, per millorar el  rendiment físic, per recuperar la “llibertat”, per estalviar diners, per evitar malalties futures, per recuperar l’olfacte i el  gust…

 • Quins riscs comporta fumar pel fumador?

D´entrada s´ha de destacar que el Tabaquisme és la primera causa de mort per malaltia evitable, d´invalidesa i de mort prematura. Cada any moren  a Espanya  més de 50.000 persones, tantes com si cada dia s´estavellés un avió de 100 persones  sense cap sobrevivent. Es reconeixen degut al tabac 29 malalties, entre elles 10 tipus de càncer.

El tabac afecta  a les vies respiratòries provocant majoritàriament  MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva), Bronquitis crònica, Emfisema, SAHS (Síndrome d’apnea i hipopnea del son) i Càncer de Pulmó.

També a nivell cardiovascular, provoca Cardiopatia Isquèmica, IAM (Infart Agut de miocardi), Ictus, Malaltia vascular perifèrica i Aneurisma d´Aorta.

Fumar durant  l’embaràs potencia el risc de mort sobtada del lactant, baix pes al néixer i avortament  espontani. Fumar durant la lactància pot tenir efectes sobre el desenvolupament  de la  psicomotricitat del lactant, així com augmentar el risc de malalties respiratòries com asma, pulmonia i otitis.

 • Existeixen altres motius, a part de la salut, que diries són clau per deixar el tabac?

Com ja he anomenat anteriorment l’aspecte personal, servir d’exemple als fills, millorar el rendiment físic i esportiu, important en l’estalvi de diners, recuperació dels sentits com el tacte i el gust.

 •  Què vol dir quan parlem del fumador passiu?

És tota persona que respira  de forma involuntària el fum de tabac sense ser fumadora. El fum que inhala té tres vegades més nicotina i quitrà i unes cinc vegades més de monòxid de carboni. Podríem dir que el fumador passiu exposat  al fum del tabac durant  1 hora seria equivalent a fumar 3 cigarretes.

 • El fumador passiu té els mateixos riscos en quant a salut?

No presenta els mateixos riscos, però  presenta  d´un 20 a un 30%  de risc  de  patir un Càncer  de Pulmó,  Malalties  Cardiovasculars, Malalties Respiratòries,  així com irritació nasal, d´ulls i de vies respiratòries. Cal destacar que els fills de pares fumadors tenen en proporció més possibilitats de patir crisis asmàtiques i otitis que els fills de pares no fumadors.

 • Els fills de pares fumadors, poden tenir problemes de salut? Quin tipus?

Sí, cal destacar que els fills de pares fumadors tenen en proporció més possibilitats de patir crisis asmàtiques i otitis que els fills de pares no fumadors. Sobretot malalties respiratòries i augment dels refredats, que sovint es poden complicar.

 • Creus que un fill de fumador a la llarga serà fumador?

Sí, està demostrat i per estadística que fills de pares fumadors tenen més tendència  a ser fumadors en un futur.

 • Com ajudes al fumador per què deixi el tabac?

Primer avaluem en quina fase del procés  es troba  i a partir d´aquí l´ajudem a avançar.

Per tant si la seva  conducta és  ambivalent  (fase de pre-contemplació) l´ajudem a augmentar l´autoconfiança i la seguretat de que pot aconseguir-ho i  conjuntament  trobem  habilitats per potenciar el canvi  d´hàbits.

Si ja està preparat per començar la deshabituació (fase de preparació) li proporcionem  ajuda per a decidir el Dia D i li oferim possibilitats de tractament farmacològic.

A partir d´aquí fem el seguiment durant  l´any des del Dia D, sempre amb suport psicològic; donant suport per l´autoconfiança, reforç de control d´estímuls, prevenció de recaigudes, i sempre felicitant i  donant tot el suport necessari en cada cas.

 •  S’ha de fer algun tipus de seguiment després de  deixar de fumar?

El programa consta de 8 visites de protocol i un seguiment d´un any des del Dia D. I, més a més, tantes  visites successives com necessiti. Sempre deixant molt clar que el pacient no està sol en aquest procés.

En  totes les visites es realitza una Co-oximetria (per determinar el monòxid de carboni) així com també el  seguiment del pes  i la mesura de la TA. A l’inici i al final  del procés es realitza una Espirometria amb PBD (Prova Broncodilatadora)  per valorar la capacitat respiratòria.

 •  Els fumadors acostumen a venir a la teva consulta conscienciats o obligats?

Habitualment venen derivats dels metges especialistes, del metge de família, de la infermera de referència i altres vegades venen per iniciativa pròpia. Una gran majoria venen ja amb interès i motivació per a la deshabituació.

Share Button