Avui parlem amb: el Dr. Pere Obiols Arderius, metge especialista en Cirurgia Pediàtrica.

El Dr. Pere Obiols és Cap de Cirurgia Pediàtrica de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell. També visita i opera privadament a la Capio Clínica del Vallès de Sabadell i a Capio Hospital General de Catalunya.

Dr. Pere Obiols Arderius, metge especialista en cirurgia pediàtrica.

  • La cirurgia pediàtrica es considera una especialitat dins de la pediatria?

És una especialitat autònoma que està molt en contacte amb la pediatria i també amb la cirurgia general, ja que de vegades els cirurgians generals es troben amb joves que estan al llindar de l’adultesa i necessiten consultar amb els cirurgians pediàtrics. Els límits no són fixes.

  • Quina és la teva especialitat dins la cirurgia pediàtrica?

La meva especialitat és la cirurgia pediàtrica global. En l’època que em vaig especialitzar no estava restringit, era una especialitat global, ara cada vegada s’acota més i cadascú s’especialitza en temes més concrets.

  • Fins a quina edat veus els nens?

Depèn, fins a 16 o 18 anys si són nens que has vist sempre; encara que a partir dels 16 anys passin a adults, ho fem allargar almenys fins als 18 anys ja que l’has portat sempre i moltes vegades els problemes crònics acaben solucionant-se a mida que es fan grans.

  • Quan hi ha la sospita que un nen haurà de ser intervingut és millor esperar que sigui més gran o com més petit millor?

Depèn, si no es preveuen problemes immediats esperes una mica; per exemple, la fimosi és millor operar-la dels 3 a 5 anys ja que ho toleren millor. En canvi hi ha patologies, que ho toleren millor de més petits. Hi ha patologies com l’hèrnia umbilical que pot esperar ja que de vegades es resolen soles.

  • Quines són les intervencions més complicades dins la teva especialitat?

Sobretot la cirurgia de fetge, pulmó i pàncreas, degut a la tècnica quirúrgica i pel fet de no ser rutinàries.

  • Quins consells donaries a les mares i pares de nens que poden ser candidats a ser intervinguts d’alguna cosa?

Sempre procuro donar tranquil·litat. Solen patir molt per l’anestèsia, però actualment és molt segura i dóna realment molta tranquil·litat per afrontar les intervencions.

  •  Cal fer alguna preparació de cara al nen abans de ser intervingut?

Als nens millor no explicar-los massa detalls; sempre s’ha d’explicar de manera senzilla i sobretot sense dir mentides com per exemple: és com un pessic, o una petita punxada… Els nens són més valents i tolerants del que ens pensem.

  • Sempre davant d’una intervenció, encara que sigui senzilla, s’adorm el nen totalment? Què és més aconsellable?

 Als menors de  12 anys, efectivament sempre és millor adormir-los totalment ja que tenen por, es mouen i d’aquesta manera tot és més senzill; tal i com he comentat abans, l’anestèsia avui en dia és molt segura.

  • Necessiten un control postoperatori més estricte els nens?

Els nens en el postoperatori immediat es poden descompensar fàcilment, però també és cert que es recuperen també molt de pressa. S’ha de tenir el control indicat per a cada tipus d’intervenció i tenint en compte les possibles complicacions.

Moltes gràcies Dr. Obiols per haver-nos concedit una estona per saber una mica més sobre la Cirurgia Pediàtrica. Ens agradarà seguir conversant amb vostè.

Share Button